Verhuizing Noordpool

Verhuizing voedselbank naar Noordpool in volle gang

Gouda, 2 mei 2022. Eindelijk is het zover; deze week verhuist de Goudse Voedselbank van de oude locatie aan het Stationsplein naar de nieuwe distributiehal aan de Noordpool 2. Hiermee lijkt een einde gekomen aan een lange periode van zoeken naar een nieuwe passende locatie en de noodzakelijke verbouwing van het geselecteerde pand.

Appels en peren vergelijken

Dat de Goudse Voedselbank moest gaan verhuizen was al lange tijd bekend. Het huurcontract van de locatie Stationsplein liep immers af vanwege de geplande bouw van luxe appartementen. Het zoeken naar een nieuw onderkomen bleek echter niet zo gemakkelijk als gehoopt, omdat de keuze van beschikbare bedrijfshallen klein bleek en het nieuwe pand aan vele criteria moest voldoen. Zo werden er eisen gesteld aan de omvang, de ligging, de huurprijs, de toegankelijkheid en de conditie van het gebouw. Ook moesten de te maken verbouwingskosten binnen de grenzen van het beschikbare budget blijven. Het waren gecompliceerde afwegingen om tot een juiste keuze te komen.

Verbouwing bleek grote klus

Uiteindelijk bleek de hal aan de Noordpool 2 het beste te voldoen en werd het huurcontract voor de komende tien jaar getekend. De verbouwing werd een aanzienlijke klus, want in de grote hal van 700 vierkante meter moesten scheidingswanden en verlaagde plafonds geplaatst worden. Hierdoor konden meerdere ruimtes gemaakt worden voor diverse soorten van voedselopslag (lang houdbare en koel- en vriesproducten), voor de winkel en voor de stalling van de transportbusjes. Ook moesten er een keuken, toiletten en een kantoor- en vergaderruimte in het pand worden gecreëerd.

Grote hap uit budget 

Tegenvallers bleken de sterkte van de vloer en de breedte van de buitendeuren te zijn. Beide voldeden niet aan de eisen, zodat er een steviger betonvloer en bredere toegangsdeuren moesten komen. Zoals vaker het geval is bij verbouwingen ging er meer budget op dan vooraf was gehoopt. Dat maakte extra fondsenwerving noodzakelijk onder het motto: ‘Wij moeten verhuizen naar de Noordpool. Laat ons niet in de kou staan’. Het grootste financiële gat lijkt nu te zijn gedicht, maar er wordt nog wel gehoopt op enkele gulle gevers. De voedselbank wil hen graag wijzen op de website www.voedselbankgouda.nl voor het regelen van hun donaties.

Extra drukte in de verhuisweek

In de week van de verhuizing, van 2 tot 9 mei, zal de Goudse Voedselbank voor cliënten gesloten zijn. Zij hebben afgelopen week al extra voedsel meegekregen. Voor de verhuiswerkzaamheden is een beroep gedaan op de 60 vrijwilligers van de voedselbank. Vele handen maken immers licht werk en er is veel te doen.

Introductie winkelconcept 

In het nieuwe pand zal direct het winkelconcept worden doorgevoerd. Dit houdt in dat de Goudse cliënten voor een groot gedeelte een zelfstandige keuze kunnen maken in een supermarktomgeving, waarbij ze hun eigen winkelwagentje kunnen vullen. Ze worden hierin begeleid door vrijwilligers, die aangeven uit welk schap of uit welke vitrine er wat meegenomen mag worden. Deze nieuwe formule is al bij meerdere voedselbanken in andere steden getest en een succes gebleken. Op deze wijze kunnen namelijk voedselpakketten samengesteld worden, die zo goed mogelijk aan de wensen van de kant voldoen. De cliënten in Moordrecht, Reeuwijk en Bodegraven zullen hun voedselpakketten nog op de gebruikelijke wijze op hun locale afhaalpunten aangeleverd blijven krijgen.

Gemengde gevoelens bij opening

Op zaterdagmiddag 18 juni zal, na enkele weken proefdraaien, burgemeester Pieter Verhoeve de nieuwe vestiging aan de Noordpool 2 officieel komen openen. Ofschoon de voedselbank blij is met de uiteindelijke totstandkoming van de nieuwe hal, zal de opening toch op ingetogen wijze worden gevierd. Het feit dat de voedselbank nog de duur van het tienjarig huurcontract nodig zal blijken te zijn om noodzakelijke voedselhulp te verlenen, stemt niet tot al te grote vreugde. Het liefste zou de voedselbank namelijk zichzelf opheffen vanwege gebrek aan behoeftige mensen. Maar gevreesd wordt dat dat nog wel even zal duren. De Goudse Voedselbank blijft helaas broodnodig.