De officiële opening van de nieuwe voedselbankhal op de Noordpool 2 staat pas gepland voor 18 juni, maar de voedseluitgifte is officieus al wel weer van start gegaan. Van 2 tot 9 mei 2022 was de voedselbank vanwege de verhuizing gesloten. Op de nieuwe locatie is direct het winkelconcept geïntroduceerd. Dit houdt in dat onze Goudse cliënten niet langer wekelijks een uitgekozen standaard voedselpakket meekrijgen, maar nu zelf hun voedselpakket naar eigen wens mogen samenstellen. Met een winkelwagentje kunnen ze langs de schappen en koelvitrines rijden, waar ze op aanwijzing van begeleidende vrijwilligers een aantal producten van diverse soort mogen uitkiezen.

Voor het wekelijkse bezoek van de cliënten geldt een tijdslot voor op de donderdagen of de vrijdagen. Deze spreiding over twee dagen is noodgedwongen ontstaan in de coronatijd, maar bleek zó goed te bevallen dat deze tijdelijke maatregel nu permanent wordt doorgevoerd. Het geeft niet alleen betere mogelijkheden de anderhalve meter tussenruimte te handhaven, maar het garandeert ook veel rust op de winkelvloer. Zeker bij de introductie van het nieuwe winkelconcept komt dit goed van pas.

Het winkelconcept wordt al bij 58 van de 171 Nederlandse voedselbanken met succes toegepast. Ook in Gouda zijn de eerste resultaten bemoedigend. Zowel medewerkers als cliënten zijn enthousiast, ondanks wat kleine schoonheidsfoutjes en kinderziektes. De verwachting is dat het winkelconcept binnen enkele weken optimaal en naar ieders tevredenheid zal functioneren.

Het vinden van de nieuwe locatie aan de Noordpool was voor velen even zoeken en het bleek voor een aantal klanten ook wat verder weg dan vroeger, maar ieder was wel vol lof over het nieuwe pand met ingebouwde winkel; de wat langere reistijd zelfs wel waard.

De cliënten uit Moordrecht, Reeuwijk en Bodegraven blijven hun (reeds samengestelde) voedselpakket op de traditionele wijze krijgen; op de hun bekende dagen via het uitdeelpunt in hun eigen woonplaats.

.