Huishoudens met hoge energierekening en een lager inkomen kunnen NU steun aanvragen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit fonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening tot zes maanden na de aanvraag. De uitbetaling gaat via de energieleverancier. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf NU aanvragen op: www.noodfondsenergie.nl
Een aanvraag indienen kan vanaf nu tot en met 31 maart 2024.

Het noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen. Als de energie meer dan 8 of 10% van het inkomen bedraagt, dan betaalt het Noodfonds de rest van de energierekening van de energieleveranciers. Het maakt daarbij niet uit welke leverancier het huishouden heeft. In vergelijking met vorig jaar komen mensen eerder in aanmerking.

Huishoudens kunnen een check doen op de site van het noodfonds om te kijken of ze in aanmerking komen voor steun. Het is daarbij bijvoorbeeld van belang dat de huishoudens zelf een energiecontract hebben en een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Wat dit allemaal concreet betekent, kun je terugvinden op de website van het Noodfonds Energie.

De initiatiefnemer Lodewijk Asscher: “De stress van energie-arrmoede raakt veel mensen. Wij willen met het Noodfonds meer financiële ruimte bieden. De behoefte daarin is ook in 2024 heel groot: bijna 40.000 mensen hebben voorafgaand aan de heropening van de website al laten weten interesse te hebben.”

On 2023 hebben ruim 50.000 huishoudens steun vanuit het Noodfonds ontvangen, waarbij in totaal 43,7 miljoen euro is uitgekeerd.