Henk Staghouwer wordt de nieuwe voorzitter van Voedselbanken Nederland (VBN) per 1 januari 2024. De Voedselbanken zijn blij met deze waardige opvolger van Leo Wijnbelt die na 15 jaar dienst de bestuurshamer overdraagt.

Over de nieuwe voorzitter
Henk Staghouwer brengt 30 jaar ervaring in het bedrijfsleven mee en 10 in het openbaar bestuur. Hij is erg gemotiveerd om de voorzittersfunctie te gaan vervullen: “ik vind het een prachtige kans om mijn ervaring en netwerk in te zetten voor diegenen in onze maatschappij die het niet zo goed getroffen hebben. Soms simpel en alleen door de plaats waar hun wieg stond of door allerlei andere ongelukkige omstandigheden. In ons rijke Nederland leven vele honderdduizenden mensen onder de armoedegrens. Hoe is dit mogelijk! Feitelijk is het onbegrijpelijk dat er überhaupt een voedselbank nodig is in Nederland. Maar nu die er toch is, wil ik mijn tijd en energie er graag aan geven. Met de hoop en onmogelijke wens om ooit te kunnen zeggen: een voedselbank is niet meer nodig in Nederland”.

Over de afzwaaiende voorzitter
Leo Wijnbelt heeft in zijn 15 jarige voorzitterschap een hele belangrijke bijdrage geleverd aan het verbinden van de voedselbanken in Nederland en mede aan de wieg gestaan van de oprichting van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. Zo werd een belangrijke stap gezet in het democratisch maken van de landelijke voedselbank organisatie. Daarnaast stond hij bekend om zijn toegewijde en gedreven sturing van het 12 koppige bestuur van Voedselbanken Nederland. Onze dank aan Leo voor zijn inzet het afgelopen anderhalve decennia is groot!