Dinsdag 20 september 2022 stond de Goudse voedselbank in het Kontakt/Goudse Post met onderstaand artikel. De tekst is gemaakt door Hester Hage, evenals de foto, waarop Corry Schouten en Hendrik Spit te zien zijn (beiden zowel bestuurslid als vrijwilliger).

_________________________

Voedselbank Gouda gebruikt een nieuw concept: ‘Een menselijker systeem’

GOUDA • Het is rustig op vrijdagmiddag in de Goudse voedselbank. Er loopt een stelletje met een boodschappenkar langs de schappen. Zoals in een supermarkt, maar het ontbreken van prijskaartjes verraadt dat het geen gewone winkel is. Dit is het nieuwe winkelconcept van de voedselbank: “Je krijgt geen gevulde doos meer mee, maar kunt zelf uitkiezen wat je wilt,” legt Corry Schouten, bestuurslid van de Goudse voedselbank uit.  ”We zijn hier zó blij mee. Het is een veel menselijker systeem. Zo voorkom je dat mensen producten krijgen die ze niet gebruiken.”

De Goudse voedselbank is in mei naar de Noordpool verhuisd. Sindsdien bestaat het nieuwe concept. Hoe het werkt? Bij binnenkomst krijg je een gekleurd papier, dat staat voor het aantal personen per gezin. Op de schappen staat aangegeven wat en hoeveel de klanten kunnen pakken.

Praatje maken
Een mooie bijkomstigheid is de extra ruimte voor een praatje. Een vrijwilliger vertelt: “Ons werk is echt veranderd. We staan nu meer in de winkel en kunnen daarom meer praten met de klanten.” Ook Corry merkt dit: “Je leert de mensen steeds beter kennen. Nu vragen ze weleens of ik even kan komen en dan willen ze iets persoonlijks kwijt. Het is veel socialer geworden.”

Breed netwerk
Vorige week kwam in het nieuws dat de Nederlandse voedselbanken er slecht voor staat. “Dat herkennen we hier in Gouda nog niet. Natuurlijk heeft de verhuizing een stuk uit onze buffer gehaald. Het is lastig om dat op te vullen, bijvoorbeeld door de stijgende energiekosten. Maar we maken ons nog geen zorgen. We hebben een breed netwerk, dus als we iets nodig hebben is er altijd wel iemand die ons te hulp schiet. Maar het zou gewaardeerd worden als de Gemeente Gouda ons te hulp schiet als dat nodig is,” zegt Henk Spit, secretaris bij de Goudse Voedselbank.

Stijging aanmeldingen 
Dit weekend is de norm verhoogd om voedselpakketten af te halen. Schouten: “We zien wel een stijging in de aanmeldingen en we verwachten dat het doorzet. Maar we hebben eerder 400 mensen gehad, dus dat kunnen we hopelijk wel aan.”

Zonnepanelen en verwarming
Het pand is nog niet klaar. Er komen zonnepanelen en de verwarming moet nog worden aangesloten. “Dat overleven we ook wel. We moeten wel harder trekken en meer van onze sponsors vragen. Maar wij hebben er alle vertrouwen in”, besluit Corry Schouten.