Mariska de Bruijn (44) komt door de gestegen prijzen niet meer rond. Daarom gaat ze sinds kort naar de voedselbank. Een grote opluchting voor de inwoonster van Gouda, want het zorgt voor financiële en mentale ademruimte. Ze vertelt haar verhaal aan Jujube Zeguers van het Magazine Linda en stelt: “Hulp vragen is geen teken van zwakte, het is juist heel sterk als je hulp vraagt als je die nodig hebt”.

Voedselbank

De inflatie is de Goudse niet in de koude kleren gaan zitten. Waar ze eerst gewoon prima rondkomt, ziet ze sinds de zomer de kosten stijgen. “Het is heel cliché, maar ik kan niet meer rondkomen door de inflatie.” Mariska is afgekeurd en kan niet werken. Daarom zal haar financiële situatie voorlopig ook niet veranderen. “Hier in de stad kom je via de gemeente bij een social team van je wijk en zij gaan met jou kijken naar je inkomsten, uitgaven, vaste lasten.” Uit dat gesprek blijkt dat de Goudse te weinig geld overhoudt voor eten en daarom wordt ze aangemeld bij de voedselbank.

De eerste keer boodschappen halen vindt Mariska heel spannend. “Ik voelde een enorme weerstand”, vertelt ze openhartig, iets wat ze ook via haar Tiktok-account doet. “Een soort schaamte om deze hulp te aanvaarden en bang voor de oordelen van buitenaf.” Als ze eenmaal de eerste keer is geweest, overheerst een gevoel van opluchting. “Ik ben trots op mezelf dat ik die drempel ben overgegaan en heb eigenlijk alleen maar positieve reacties ontvangen.”

Dankbaar

Vrienden en kennissen bieden maaltijden en eten aan sinds ze weten dat Mariska naar de voedselbank gaat, maar ook compleet vreemden die haar verhaal hebben gehoord bieden allerlei vormen van hulp aan. “Ik ben echt overrompeld en overspoeld met lieve berichten van mensen die wilden helpen. Dat had ik niet verwacht.”

Inmiddels is ze nog steeds elke week dankbaar voor de mogelijkheid bij de voedselbank terecht te kunnen. “Ik wil niet zeggen dat het een feestje is, maar ik ben er wel ontzettend blij mee omdat ik er enorm door geholpen ben.” Last van de schaamte heeft ze niet meer. “De druk is van de ketel en ik kan m’n rekeningen betalen.”

Helpen

Mensen die willen helpen, verwijst de Goudse naar de site van de Voedselbank. “Je kan geld doneren, je kan zelf een inzamelingsactie starten of producten bij de Voedselbank inleveren.” Mariska is erg blij met ‘haar’ locatie, want hier passen ze een bijzonder concept toe. Je kunt als het ware zelf winkelen en kiezen wat je wel en niet meeneemt. Al zijn er wel enkele regels aan verbonden.

Zo is Mariska in haar eentje en mag ze bijvoorbeeld geen grote verpakkingen meenemen. “Ze vinden het heel belangrijk dat er gezonde dingen liggen. Ik mis niks”, aldus Mariska. Het liefst zou ze iedereen die naar de voedselbank gaat deze manier gunnen. “Ook mensen die in armoede leven hebben recht op gezonde voeding.”