Gouda, 30 augustus – Het aantal huishoudens in Nederland dat voedselhulp krijgt van de voedselbanken is in 2020 met 7,2% gestegen. Achter deze toename zit ook een grote groep kinderen. Het aantal kinderen t/m 17 jaar dat afhankelijk is van de landelijke voedselbank steeg in 2020 met 9,3% tot 36.858 kinderen. Dit jaar wordt wederom een grote toename verwacht ten gevolge van het stopzetten van de coronaondersteuning door de overheid.

Voedselbank Gouda e.o organiseert daarom, in samenwerking met Albert Heijn, speciaal voor deze kinderen in de regio Gouda een grote winkelactie op vrijdag 3 en zaterdag 4 september van 8:30 tot 16:30 uur. De actie is gericht op het ontbijt: ‘Op een lege maag kun je niet leren’. Geen enkel kind zou met een lege maag naar school mogen gaan. 

Klanten kunnen in de filialen van Albert Heijn ontbijtproducten, zoals hagelslag, havermout en cornflakes kopen en vervolgens doneren bij de aanwezige vrijwilligers van de voedselbank. De ontbijtproducten zijn speciaal geselecteerd en staan bij elkaar gegroepeerd in de winkels, zodat het makkelijk is voor klanten om de producten uit te zoeken. Alle producten dragen bij aan een voedzaam ontbijt voor gezinnen met kinderen. In Gouda doen de AH-filialen Goverwelle, Bloemendaal en Westergauwe mee. Daarnaast ook de filialen in Moordrecht en Bodegraven.

Voorzitter Goudse Voedselbank hoopt op grote deelname
“Deze week zijn alle scholen weer begonnen. Een mooi moment om gezinnen die het moeilijk hebben te helpen met het aanvullen van de voorraadkast. Want op een lege maag kun je niet leren. Het zou dus fantastisch zijn als we deze week veel ontbijtproducten inzamelen voor gezinnen die klant zijn bij onze voedselbank”, aldus Dries Nagtegaal, voorzitter van Voedselbank Gouda en omstreken.

Albert Heijn en Voedselbanken Nederland
Albert Heijn en Voedselbanken Nederland werken al jaren nauw samen. Albert Heijn doneert jaarlijks ruim 4,3 miljoen producten aan de landelijke voedselbanken en deelt veel kennis en informatie over bijvoorbeeld logistiek en bestelsystemen. Daarnaast stelt Albert Heijn zijn landelijke winkelnetwerk beschikbaar om lokale inzamelingsacties te organiseren.

Over Voedselbanken Nederland 
De doelstelling van de voedselbank is tweeledig: het bieden van directe voedselhulp aan de armste mensen en het voorkomen van verspilling van goed voedsel. Om in aanmerking te komen voor voedsel mag men als alleenstaande, na aftrek van vaste lasten zoals huur, gas, water, licht en verzekering, niet meer dan 230 euro per maand overhouden. Voor gezinnen is de norm ruimer. De Nederlandse voedselbanken hebben in 2020 ruim 50 miljoen producten uitgedeeld. Het werk wordt gedaan door bijna 13.000 onbetaalde vrijwilligers.

De poster, die in de AH-filialen boven de tafel met voedselbanken hangt.