Vrijwilligster Kathinka Maksimovic bij de productentafel van de voedselbank in het AH-filiaal Gouda-Goverwelle. In de bakken staan de producten die de voedselbank het hardste nodig heeft.

De AH-inzamelingsactie voor de Voedselbank Gouda e.o. is een groot succes geworden: er zijn 513 volle kratten met producten opgehaald. Ook werd er via de collectebussen €1.043 gedoneerd om in de komende weken extra voedsel bij te kunnen kopen; met name versproducten, zoals groente, fruit en zuivel zijn hard nodig.

Vrijdag 2 en zaterdag 3 februari vond de grote inzamelingsactie plaats bij vijf AH-filialen: drie in Gouda, een in Moordrecht en een in Bodegraven. Daarbij werd aan de klanten gevraagd één of meerdere artikelen extra te kopen voor de 310 huishoudens in de regio Gouda, die van de voedselbank afhankelijk zijn. Bij de ingang kregen de klanten een ‘verlanglijstje’ mee met de producten erop waar de meeste behoefte aan is. In de winkels trof men bakken aan, waarin de gewenste etenswaren uitgestald stonden. Buiten de supermarkten konden de producten vervolgens ingeleverd worden bij vrijwilligers achter de kramen van de voedselbank.

De Goudse Voedselbank meldt zeer tevreden te zijn met de opbrengsten van de actie: “Het is een fantastisch resultaat. Nu kunnen we weer een aantal weken vooruit met de uitgifte aan onze cliënten, zodat er ook geen kind meer met een lege maag naar school hoeft te gaan. Zonder de hartverwarmende hulp, steun en bijdragen van alle AH-klanten, winkelmedewerkers en voedselbankvrijwilligers hadden we zoveel levensmiddelen nooit kunnen ophalen. We zijn al deze mensen er zéér dankbaar voor.”

De jaarlijkse inzamelingsactie, die altijd weer een grote logistieke operatie blijkt, is perfect verlopen. Zo reden twee dagen lang de bestelbusjes van de voedselbank af en aan bij de vijf winkels om producten naar de voedselbank te brengen voor verdere interne distributie naar koelcel, vriescel, magazijn of winkel. Ook het continu bemensen van de kramen gedurende beide actiedagen vroeg om heel wat organisatiewerk.