Extra nieuwsbrief januari 2014 Gepost januari 29, 2014 door Redactie

Uit

Extra nieuwsbrief Stichting Voedselbank Gouda en omstreken.

Op 4 januari jl. stond er in het AD een artikel met de kop ‘Voedselbank alleen is niet altijd genoeg’, met deze kop zijn we het helemaal eens. In het artikel zelf werd meerdere keren geklaagd over de kwaliteit van het voedsel dat door de Voedselbank wordt aangeboden. Naar onze mening een geheel foute weergave van de realiteit!
Alle vrijwilligers ( 75 personen) van de Voedselbank waren onthutst over het bovengenoemde artikel.

Hoe zit het nu echt met de Voedselbank?
Op 23 januari kregen we een ambtenaar van de Voedsel en Waren autoriteit op bezoek met een anonieme klacht over de kwaliteit van de etenswaren die door de Voedselbank worden verstrekt. De ambtenaar heeft een klaarstaand pakket bekeken en we hebben hem uitgelegd hoe wij te werk gingen. Naar aanleiding hiervan verklaarde de ambtenaar de klacht ongegrond.

Ongeveer 75% van de levensmiddelen die we uitdelen zouden anders worden weggegooid. Eén van de doelstellingen van de Voedselbank is: het terugdringen van de voedselverspilling. Voedsel dat nog heel goed eetbaar is, maar geen A-kwaliteit. Artikelen die over de THT datum zijn (Ten minste Houdbaar Tot) maar dat mogen zijn. Zuivel over THT wordt niet aangeboden en vlees over THT alleen in bevroren staat, geschikt voor consumptie op de dag van ontvangst.
De andere 25% krijgen wij via acties van kerken, individuele giften en wordt door ons zelf gekocht, waarbij het gaat om verse groenten en fruit.
Wekelijks worden op dit moment ongeveer 450 pakketten verstrekt, maatwerk is hierbij niet mogelijk.

Maar we zijn er weer bovenop, want midden januari stopte er een auto bij de loods waarin we bezig waren de pakketten samen te stellen, er stapte een oudere dame, naar later bleek in de tachtig, uit deed de achterklep van haar auto open en liep met wandelstok naar binnen ging zitten en zei: willen jullie mijn auto even leeghalen ik heb wat spullen voor jullie gekocht en hier is een envelop, ik was pas jarig en de gasten een donatie gevraagd voor de Voedselbank want ik heb eigenlijk alles al, € 300,–.

Als er twijfel rijst over de Voedselbank Gouda en omstreken neem dan contact met ons op of kom op donderdag langs en oordeel voor uzelf!
Wij gaan graag met u in gesprek en zien het als onze taak, volledige opening van zaken te geven van hetgeen wij doen.
De Voedselbank ziet voedselveiligheid als een belangrijke taak en besteedt daar de nodige aandacht aan.
Gouda, 25 januari 2014.

Het Bestuur.