Bedankt, Grada! Gepost april 7, 2017 door Redactie

Uit

Grada Jaspers is per april 2017 gestopt als bestuurslid van de Voedselbank Gouda en omstreken. Een goede gelegenheid om haar te vragen naar haar ervaringen de afgelopen jaren.

Grada werd geboren in Gouda als dochter van een slager. “Al toen ik klein was, hielp ik in de slagerij. Zo brachten we weleens spullen naar mensen die weinig geld hadden.” Ze ging de hulpverlening in na haar opleiding aan de Sociale Academie in Den Haag. Haar eerste baan was in Rotterdam, waar ze kennismaakte met een kleurrijke samenleving die veel armoede kende. “Dat was best even wennen voor een meisje uit een blank dorp als Gouda! Het werd me al snel duidelijk dat niemand voor een bestaan in armoede kiest; het is vaak een kwestie van onmacht en van de omstandigheden.”

Grada trouwde al jong met Dick en ze kregen een zoon, Mark. “Ik kreeg de kans, dat was bijzonder in die tijd, om een deel van de week te blijven werken. Ik was betrokken bij de start van de hulpverlening in Bodegraven. De contacten die ik toen had met hulpverleners in Gouda, kon ik mooi gebruiken toen ik vrijwilliger werd bij de Voedselbank Gouda en omstreken, net als mijn kennis en levenservaring.”

De Voedselbank kon destijds gratis de O.L.V.-Hemelvaartkerk aan de Krugerlaan gebruiken. Grada was hier parochielid en kreeg nadat ze in 2006 stopte met werken de vraag of ze ook iets voor de Voedselbank wilde doen. Jarenlang was ze vrijwilligerscoördinator. “Dat was veel meer dan alleen administratief werk; voor mij gaat het erom dat je mensen op hun gemak stelt, dat ze een aanspreekpunt hebben, dat je weet wat hun thuissituatie is. Is er bijvoorbeeld net een partner van iemand overleden? Heeft een vrijwilliger psychische problemen? Is er sprake van armoede? Dan houd je daar rekening mee. De ene vrijwilliger heeft bijvoorbeeld wat meer begeleiding nodig dan de andere. En weer een ander heeft een ‘gebruiksaanwijzing’ waar je rekening mee moet houden. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat we tussen de bedrijvigheid van de Voedselbank door tijd nemen voor koffie en thee en de lunch; dan spreek je elkaar echt.”

De Voedselbank Gouda heeft voldoende vrijwilligers. Grada: “Het mooie vind ik dat de samenstelling van de groep heel divers is: van jong tot oud, uit allerlei culturen en met verschillende geloven. Leeftijd en achtergrond doen niet ter zake; wel is het belangrijk dat je weet hoe iedereen in elkaar zit. Dan kun je rekening met elkaar houden. Verder ben ik heel blij dat ik mijn werkzaamheden voor de Voedselbank vaak samen met mijn man Dick heb kunnen doen!”

Grada blijft actief in de diaconie van de parochie en in het Hospice Midden-Holland, waar ze intervisiebijeenkomsten met de vrijwilligers verzorgt.